Kaapstad Verander Area
 • Vandag

  18°C / 13°C

  Wind 48km/h

  Reënval 9.6mm

  Humiditeit 67%

 • Vrydag

  13°C / 8°C

  Wind 37km/h

  Reënval 25.6mm

  Humiditeit 75%

 • Saterdag

  14°C / 12°C

  Wind 26km/h

  Reënval 1.3mm

  Humiditeit 71%

 • Sondag

  17°C / 13°C

  Wind 17km/h

  Reënval 0.7mm

  Humiditeit 80%

 • Maandag

  18°C / 11°C

  Wind 22km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 69%

 • Dinsdag

  21°C / 15°C

  Wind 14km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 48%


By

Teengif van oneerbiedige komedie

Danie Marais
Dinsdag 09 April 2013
Sommige flieks, musiek en boeke voel eerder na tweedehandse trauma as verheldering. Hoeveel diep insigte in die menslike natuur het ’n mens in een leeftyd nodig? Juis daarom is komedie die koning van alle genres, skryf ’n aspirant-dude met die naam Danie Marais.
Die Dude (Jeff Bridges) in die Coen-broers se fliek The Big Lebowski.Foto: Wikipedia

‘Ghostbusters is die grootste fliek tot nog toe en nie Star Wars nie,” verklaar die Britse joernalis, TV-persoonlikheid en kultusfiguur Caitlin Moran in haar onderhoudende rubriekbundel Moranthology (2012).

Erg soos ek is oor min of meer enige fliek met Bill Murray in, is dit ’n stelling wat moeilik is om ernstig op te neem. Die topverkoper-skrywer van How to Be a Woman (2011) het egter ’n paar punte beet.

Sy wys daarop dat Ghostbusters in 1984 $229,2 miljoen (meer as R2 miljard) by die loket verdien het, wat dit die mees suksesvolle komedie ooit maak en, beklemtoon sy, komedie is die koning van alle genres.

Ja, daar is diegene wat sal redeneer kuns moet klinkende waarhede oor die menslike toestand onthul, en dit kan ook, soms, as dit wil, maar hoeveel diep insigte in die menslike natuur het jy in een leeftyd nodig, vra sy.

“Sodra jy besef almal anders het ook nie ’n idee wat hulle besig is om te doen nie en dat liefde geheel en al sinloos kan wees, raak enige verdere insigte in die menslike aard regtig neerdrukkend.”

En hier kan ek nie anders as om met Moran saam te stem nie. Hoe ouer jy word, hoe wilder woed die werklikheid blykbaar buite én binne jou huisie van strooi; hoe meer voel sekere flieks, musiek en boeke eerder na tweedehandse trauma as verheldering. Ek het, byvoorbeeld, onlangs die hoogaangeskrewe The Stoning of Soraya M van my PVR afgevee, want ek kon my eenvoudig nie ’n aand voorstel waarop ek kans sou sien om te kyk na die “ware verhaal” van ’n vrou wat gestenig word deur fanatiese godsdienstige fundamentaliste nie. Ek verstaan ook al hoe beter hoekom ons geteisterde mense Schuster se platvloershede en poetse verkies bo die 7 uur-nuus of die jongste bekroonde, maar triestige, drama met onderskrifte.

Toe my ma ná ’n breinbloeding in die waakeenheid gelê het, was Molly en Wors al televisie wat ek en my pa kon verteer.

Dit is eintlik, soos Nick Hornby in 31 Songs (2003) skryf, ’n eienaardige fenomeen dat kritici so dikwels net kunswerke wat “gewaagd”, “skrikwekkend” of “gevaarlik” is, as noodsaaklik ag. Dit is moeilik, meen hy, om nie tot die slotsom te kom dat hierdie obsessie met gevaar nie bloot ’n luukse is wat deur vrede, welstand en oor-opvoeding moontlik gemaak word nie.

Daarom, meen Moran, het ons – veel eerder as insigte in die ongeneeslike ou menslike toestand – “amusante, triviale goed nodig, wat soveel as moontlike mense in ’n vertrek so ontspanne en gulhartig as moontlik laat voel”.

En in hierdie opsig, reken sy, is Ghostbusters ’n wenner. Wanneer iemand byvoorbeeld reken jy’s besig om iets mals aan te vang, veral in die kombuis, sê jy eenvoudig: “Back off, man – I’m a scientist.” Wanneer jy ’n ete voorberei en wonder oor die tafelplasing, onthou: “Never cross the streams.” Wanneer jy met platsakvrinne aansit vir ’n laatnag-wegneemete, lig jy jou blikkie bier en sê: “This magnificent feast represents the last of the petty cash.”

Moran praat natuurlik tong-in-die-kies-twak, maar dit is dikwels flieks met die mees aanhaalbare dialoog wat die grootste kultusaanhang geniet. ’n Goeie aanhaling, veral wanneer dit effe absurd buite konteks ingespan word, skep nie net ’n gesellige atmosfeer nie – dit verleen ’n tikkie waardigheid aan die aanhaler en laat hom/haar ’n oomblik in beheer voel van ’n lewe wat die meeste van ons gereeld oorweldig en magteloos laat steier.

Ghostbusters is egter nie in hierdie opsig die grootste komedie ooit nie. Daardie eer moet die Coen-broers se meesterstuk The Big Lebowski (1998) toekom. Tussen The Dude (Jeff Bridges) en sy kegelbal-kameraad Walter (John Goodman) is daar genoeg aanhalings om hierdie vreemde lewe met waardigheid af te lag. In Amerika kan ’n mens immers selfs as ’n Dudist-priester kwalifiseer en mense in die huwelik bevestig. (Google “Dudeism” of “The Church of the Latter-Day Dude”).

Want Die Dude en sy onambisieuse kegelbalmal-vriende het ’n semi-Taoïstiese, half-hippierig-gelate antwoord op alles. Wanneer iemand jou aan die strot wil gryp en jou intiem persoonlik beledig, antwoord jy rustig: “Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.”

Wanneer dit tyd is om grense neer te lê – privaat of by die werk – sit jy jou sonbril op en sê: “I do mind, the Dude minds. This will not stand, ya know, this aggression will not stand, man.” Of jy haal vir Walter aan: “This is not ’Nam. This is bowling. There are rules.”

Wanneer konflik steeds onafwendbaar bly, onthou jy Walter se woorde aan die stomme Donny (Steve Buscemi): “Pacifism is not something to hide behind.” Wanneer die pôpô die goedkoop-tafelwaaier op jou bedkassie tref, gebruik jy die woorde van die sogenaamde Stranger: “Sometimes you eat the bar and sometimes, well, the bar eats you.”

Wanneer die lewe of jou baas jou dwing om iets onaangenaam en vernederend te doen, behou jy jou waardigheid deur te verklaar: “The Dude abides.” En as alles regtig te veel raak, sê jy: “Dude, let’s go bowling.”

Woody Allen was waarskynlik reg toe hy geskerts het: “Life doesn’t imitate art, it imitates bad television.” Daarom het ons die teengif van oneerbiedige, vergewensgesinde komedies soos The Big Lebowski (en selfs Schuster) net so nodig soos goeie skole en meer werksgeleenthede. Maar ignoreer gerus – dit is maar net my mening, man.

• Danie Marais is weekdae van 13:00 tot 16:00 te hoor op die nuwe Kaapse radiostasie Smile 90.4 fm. Hy het onlangs van pure uitputting ophou wonder wat hy gaan doen as hy eendag groot is. • motors

  Kwaai NX nie vir sissies in nutsmark

 • motors

  Inval van die Etios Cross begin

 • motors

  Nuwe Figo’tjie bied nog waarde

 • motors

  Stepway beïndruk op vele vlakke

 • motors

  Corsa no. 5 omvattend vernuwe

 • motors

  Ferrari’s groet Kyalami (dalk)

 • motors

  Marquez in reuse se spore

 • motors

  Klein ramkat kry sy naam

 • motors

  Ponie van 60’s herleef

 • motors

  Nege ding mee om die kroon

 • motors

  Nou kan jaers weer hul renvernuf wys

 • motors

  Superwaens in konvooi see toe

 • motors

  Kopskuif kan tandeknersers red

 • motors

  Loopdop nie meer hoofsondaar

 • motors

  Mazda het groot planne met ‘2’

 • motors

  Dié VW’s kos min om te bedryf

 • motors

  Só lyk Britse top-vragmotor

 • motors

  Panda Cross hups soos jonges

 • motors

  M5 perfek vir gesin én alleen ‘druk’

 • leefstyl

  Met apps kan jy gesogte parkeerplek kry

 • leefstyl

  Retro ontmoet modern

 • leefstyl

  Angstig, of maar net kind?

 • leefstyl

  Noodhulp vir jou beste vriend

 • buite

  Bergrivier is nie vir sissies nie

 • buite

  Hou ‘Buite’ dop vir volgende fotokompetisie

 • buite

  Dankie vir ons voorbladfoto

 • leefstyl

  Lekker verjaar, u koninklike hoogheid!

 • buite

  Dagboek

 • buite

  Buite se 100 puik plekke # 94: Biedouwvallei

 • buite

  Blomme sal mooi wees – kenner

 • buite

  Padstal nou ook biblioteek

 • N7: Groot padwerk vra groot geduld

 • Wanneer blom dit? Hou maar jou oor op die grond...

 • Riebeek Kasteel skitter op sy eie

 • Weskus Fossielpark ons eie Jurassic Park

 • Daar is meer as net sitrus in Citrusdal

 • In wyn en olywe sal jy die Swartland se diepste wese ontdek

 • Lekker volop dinge te doen in Clanwilliam

 • Darling vou haar arms om jou toe

 • Perfekte foto verg fyn beplanning

 • Só lyk ons topvyf doendinge

 • Vanrhynsdorp se ou tronk is nou ’n heerlike hutspot

 • Hoe sê ’n mens dankie vir só ’n voorbladfoto!

 • Doringbaai se vissermanne is trotse mense met groot glimlagte

 • Nuwe eienaars vir vetplantkwekery

 • Is jou tjor reg vir die stofpad?

 • Blomme bly baas, maar dorpies is vol versteekte juwele

 • Watwou tegno - dié drukpers bly!

 • ’n Kerk is elke dorp se sieraad

 • Waar is die blomme?

 • Voetslaan op ’n mistige dag

 • Bokkie, wat kan ons in Porterville doen?

 • Raak histeries oor historiese roete

 • boeke

  Goeies góéd; slegtes verveel

 • boeke

  Debuut wat nog lank begogel

 • boeke

  Gru-blik op tienerangs aangrypend

 • boeke

  Bittersoet genot in dié aritmiese boek