Kaapstad Verander Area
 • Vandag

  25°C / 18°C

  Wind 25km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 58%

 • Maandag

  24°C / 16°C

  Wind 34km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 65%

 • Dinsdag

  21°C / 14°C

  Wind 33km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 65%

 • Woensdag

  20°C / 13°C

  Wind 30km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 51%

 • Donderdag

  21°C / 12°C

  Wind 13km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 40%

 • Vrydag

  22°C / 13°C

  Wind 10km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 43%


By

Teengif van oneerbiedige komedie

Danie Marais
Dinsdag 09 April 2013
Sommige flieks, musiek en boeke voel eerder na tweedehandse trauma as verheldering. Hoeveel diep insigte in die menslike natuur het ’n mens in een leeftyd nodig? Juis daarom is komedie die koning van alle genres, skryf ’n aspirant-dude met die naam Danie Marais.
Die Dude (Jeff Bridges) in die Coen-broers se fliek The Big Lebowski.Foto: Wikipedia

‘Ghostbusters is die grootste fliek tot nog toe en nie Star Wars nie,” verklaar die Britse joernalis, TV-persoonlikheid en kultusfiguur Caitlin Moran in haar onderhoudende rubriekbundel Moranthology (2012).

Erg soos ek is oor min of meer enige fliek met Bill Murray in, is dit ’n stelling wat moeilik is om ernstig op te neem. Die topverkoper-skrywer van How to Be a Woman (2011) het egter ’n paar punte beet.

Sy wys daarop dat Ghostbusters in 1984 $229,2 miljoen (meer as R2 miljard) by die loket verdien het, wat dit die mees suksesvolle komedie ooit maak en, beklemtoon sy, komedie is die koning van alle genres.

Ja, daar is diegene wat sal redeneer kuns moet klinkende waarhede oor die menslike toestand onthul, en dit kan ook, soms, as dit wil, maar hoeveel diep insigte in die menslike natuur het jy in een leeftyd nodig, vra sy.

“Sodra jy besef almal anders het ook nie ’n idee wat hulle besig is om te doen nie en dat liefde geheel en al sinloos kan wees, raak enige verdere insigte in die menslike aard regtig neerdrukkend.”

En hier kan ek nie anders as om met Moran saam te stem nie. Hoe ouer jy word, hoe wilder woed die werklikheid blykbaar buite én binne jou huisie van strooi; hoe meer voel sekere flieks, musiek en boeke eerder na tweedehandse trauma as verheldering. Ek het, byvoorbeeld, onlangs die hoogaangeskrewe The Stoning of Soraya M van my PVR afgevee, want ek kon my eenvoudig nie ’n aand voorstel waarop ek kans sou sien om te kyk na die “ware verhaal” van ’n vrou wat gestenig word deur fanatiese godsdienstige fundamentaliste nie. Ek verstaan ook al hoe beter hoekom ons geteisterde mense Schuster se platvloershede en poetse verkies bo die 7 uur-nuus of die jongste bekroonde, maar triestige, drama met onderskrifte.

Toe my ma ná ’n breinbloeding in die waakeenheid gelê het, was Molly en Wors al televisie wat ek en my pa kon verteer.

Dit is eintlik, soos Nick Hornby in 31 Songs (2003) skryf, ’n eienaardige fenomeen dat kritici so dikwels net kunswerke wat “gewaagd”, “skrikwekkend” of “gevaarlik” is, as noodsaaklik ag. Dit is moeilik, meen hy, om nie tot die slotsom te kom dat hierdie obsessie met gevaar nie bloot ’n luukse is wat deur vrede, welstand en oor-opvoeding moontlik gemaak word nie.

Daarom, meen Moran, het ons – veel eerder as insigte in die ongeneeslike ou menslike toestand – “amusante, triviale goed nodig, wat soveel as moontlike mense in ’n vertrek so ontspanne en gulhartig as moontlik laat voel”.

En in hierdie opsig, reken sy, is Ghostbusters ’n wenner. Wanneer iemand byvoorbeeld reken jy’s besig om iets mals aan te vang, veral in die kombuis, sê jy eenvoudig: “Back off, man – I’m a scientist.” Wanneer jy ’n ete voorberei en wonder oor die tafelplasing, onthou: “Never cross the streams.” Wanneer jy met platsakvrinne aansit vir ’n laatnag-wegneemete, lig jy jou blikkie bier en sê: “This magnificent feast represents the last of the petty cash.”

Moran praat natuurlik tong-in-die-kies-twak, maar dit is dikwels flieks met die mees aanhaalbare dialoog wat die grootste kultusaanhang geniet. ’n Goeie aanhaling, veral wanneer dit effe absurd buite konteks ingespan word, skep nie net ’n gesellige atmosfeer nie – dit verleen ’n tikkie waardigheid aan die aanhaler en laat hom/haar ’n oomblik in beheer voel van ’n lewe wat die meeste van ons gereeld oorweldig en magteloos laat steier.

Ghostbusters is egter nie in hierdie opsig die grootste komedie ooit nie. Daardie eer moet die Coen-broers se meesterstuk The Big Lebowski (1998) toekom. Tussen The Dude (Jeff Bridges) en sy kegelbal-kameraad Walter (John Goodman) is daar genoeg aanhalings om hierdie vreemde lewe met waardigheid af te lag. In Amerika kan ’n mens immers selfs as ’n Dudist-priester kwalifiseer en mense in die huwelik bevestig. (Google “Dudeism” of “The Church of the Latter-Day Dude”).

Want Die Dude en sy onambisieuse kegelbalmal-vriende het ’n semi-Taoïstiese, half-hippierig-gelate antwoord op alles. Wanneer iemand jou aan die strot wil gryp en jou intiem persoonlik beledig, antwoord jy rustig: “Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.”

Wanneer dit tyd is om grense neer te lê – privaat of by die werk – sit jy jou sonbril op en sê: “I do mind, the Dude minds. This will not stand, ya know, this aggression will not stand, man.” Of jy haal vir Walter aan: “This is not ’Nam. This is bowling. There are rules.”

Wanneer konflik steeds onafwendbaar bly, onthou jy Walter se woorde aan die stomme Donny (Steve Buscemi): “Pacifism is not something to hide behind.” Wanneer die pôpô die goedkoop-tafelwaaier op jou bedkassie tref, gebruik jy die woorde van die sogenaamde Stranger: “Sometimes you eat the bar and sometimes, well, the bar eats you.”

Wanneer die lewe of jou baas jou dwing om iets onaangenaam en vernederend te doen, behou jy jou waardigheid deur te verklaar: “The Dude abides.” En as alles regtig te veel raak, sê jy: “Dude, let’s go bowling.”

Woody Allen was waarskynlik reg toe hy geskerts het: “Life doesn’t imitate art, it imitates bad television.” Daarom het ons die teengif van oneerbiedige, vergewensgesinde komedies soos The Big Lebowski (en selfs Schuster) net so nodig soos goeie skole en meer werksgeleenthede. Maar ignoreer gerus – dit is maar net my mening, man.

• Danie Marais is weekdae van 13:00 tot 16:00 te hoor op die nuwe Kaapse radiostasie Smile 90.4 fm. Hy het onlangs van pure uitputting ophou wonder wat hy gaan doen as hy eendag groot is. • by

  Die alfabet van ironie

 • eiendomme

  Portside – die Moederstad se hoogste kêrel

 • naweek

  Die Stonehenge-misterie

 • by

  ’n Atlas van die brein

 • naweek

  Doendinge: Oos-Kaap

 • eiendomme

  Welkom terug, dames en here

 • naweek

  Die koeël is deur die kerkies

 • by

  ‘Dan sê jy nog, Meneer, die vis is duur’

 • naweek

  Deur die lens: Gepla met hom

 • eiendomme

  Vandag se jong mense darem . . .

 • naweek

  Moenie dat die twee Philips jou verwar nie

 • eiendomme

  Kwelpunte by oordragte

 • naweek

  Werk nou en geniet mooi tuin in lente

 • naweek

  Doendinge in die Wes-Kaap

 • naweek

  Wen sade met jou blomfoto’s

 • naweek

  Judasboom van gebied om Middellandse See

 • naweek

  Bosmans haal top-100-lys met drie wyne

 • naweek

  Jazz in katedraal se maag

 • by

  Sokkerkoors kort nog

 • naweek

  Breëstraat die nuwe Langstraat?

 • by

  ’n Taai klap se soet nasmaak

 • naweek

  Chenin blanc gepas vir haas enige smaaktog

 • naweek

  Wat gis?

 • by

  Hou op om varke te beledig!

 • leefstyl

  Heerlike feeskos vir die Paastyd

 • motors

  Nuwe model sal koppe laat draai

 • motors

  Voorwieldryf vir BMW se buksie

 • motors

  In 40 jaar ry Golf steeds op suksespad

 • motors

  Landy rol nóg klippe uit jou pad

 • motors

  GLA is meer pret as prakties

 • motors

  Nuwe X-Trail lyk sommer na meneer

 • motors

  Hou kroos tevrede op lang pad

 • motors

  Die volgende Disco

 • motors

  Chinese bussies durf Toyota aan

 • motors

  Golf-eksklusiwiteit teen ’n prys 

 • motors

  Daar’s Márquez – en dan die res

 • motors

  Ricciardo se appèl kon probleme skep

 • motors

  Poulter skop modder in ander jaers se oë

 • motors

  K53 erger as sit tussen Kaapse Crusader-ondersteuners

 • motors

  Jy sal net wil voet in die hoek sit

 • motors

  Ry-entoesiaste sal gaande wees

 • motors

  Hoe kom VWSA en ABO bymekaar uit?

 • motors

  Verkeerdes nou varke in die verhaal

 • motors

  Raak persoonlik met hierdie buksie

 • motors

  Gister se heldedade bly spook

 • motors

  Huur eerder motor as koop?

 • leefstyl

  Smul aan smaaklike trooskos in die koue

 • leefstyl

  Kamers propvol nostalgie

 • leefstyl

  Weet wat jy eet: Tahini

 • leefstyl

  Drome om jou eie slimfoon te bou?

 • leefstyl

  Maak foto’s mooier

 • leefstyl

  Catherine: Koninklike hou

 • leefstyl

  Begeef jou in die blogsfeer

 • leefstyl

  Vermy hierdie geldflaters

 • leefstyl

  Maaskaaskoek en mielie-en-cheddar-sop